Voor wie, welke werken en hoe aanvragen
Al wie investeert in een bestaande woning, appartement(open definitie), appartementsgebouw(open definitie) of een niet-woongebouw(open definitie)(bijvoorbeeld een bedrijfspand of kantoorgebouw), zal afhankelijk van de doelgroep waartoe hij of zij behoort financiële steun kunnen aanvragen voor investeringen in energie-efficiëntie (zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler en gascondensatieketel(open definitie)) en investeringen in woningkwaliteit (elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie, ramen en deuren).
Wat met appartementen en appartementsgebouwen?
Binnen Mijn VerbouwPremie wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds werken aan de gemeenschappelijke delen(open definitie) van een appartementsgebouw(open definitie) en werken aan de privatieve delen(open definitie) van een appartementsgebouw (ongeacht of er voor het appartementsgebouw een VME is opgericht of niet). Daarnaast verschilt het premiebedrag en de manier van aanvragen ook voor investeringen in appartementen, appartementsgebouwen en woningen.
Oude premiesystemen versus Mijn VerbouwPremie
Mijn VerbouwPremie is sinds eind 2022 hét nieuwe premiesysteem dat de renovatiepremie van Wonen In Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius integreert. U kunt Mijn VerbouwPremie aanvragen voor facturen (of delen van facturen) waarvoor u nog geen renovatiepremie van Wonen in Vlaanderen en/of energiepremie bij Fluvius heeft aangevraagd.
Naast Mijn VerbouwPremie bestaan er nog tal van andere premies voor renovatie én energiebesparende investeringen. Meer informatie over die premies vindt u via de Premiezoeker of de Premierobot voor energiepremies.
Mijn VerbouwLening
Naast de invoering van Mijn VerbouwPremie, kunt u vanaf 1 september 2022 ook de voordelige Mijn Verbouwlening tot 60.000 euro aanvragen. Met deze lening kunnen renovaties gefinancierd worden die zowel focussen op woningkwaliteit als op het verbeteren van de energieprestatie. Mijn verbouwlening vervangt de Energielening (tot 15.000 euro via het Energiehuis voor een prioritaire doelgroep/klanten met exclusief nachttarief).